onsdag 17 november 2010

Regler för människor - eller människor för regler

Ekot och P1morgon berättar idag på morgonen om att bedrägerier med assistansersättning blivit allt vanligare.

Alltså de bidrag funktionshandikappade kan få för att avlöna personliga assistenter som hjälper till för att få vardagen att fungera så normalt som möjligt.

Bl.a. har en kommissarie vid polisen i Halland berättat om ett fall där en man och hans två döttrar nu åtalas. Mannen har bott en stor del av året i Spanien, döttrarna har haft ett assistansbolag och lurat Försäkringskassan att tro att de hjälpt sin far både här hemma och i Spanien. Mannen är överhuvudtaget inte funktionsnedsatt.

Tydligen utreds nu ett relativt stort antal liknande ärenden. Och det handlar om mycket pengar som dessa människor lurar till sig!

Samtidigt "i en annan del av verkligheten" hörde jag ett reportage i ABC-nytt igår (finns på nätet SVT/ABC) om Patrik som bor här i Stockholmstrakten.

Han är cp-skadad. Kan till viss del klä sig själv, men klarar inte t.ex. strumpor. Han kan föra en gaffel till munnen och få in maten i munnen med lite tur. Han kan med mycket god vilja dricka själv, men han kan inte hälla upp. Han kan inte laga maten själv. Inte städa, bädda, handla, duscha, sköta toalettbesök mm.

I hans fall har Försäkringskassan beslutat att dra ner timmarna han har rätt till personlig assistent från 100/vecka till dryga 10!

Eftersom han kan äta själv, om än med mycket besvär, så anses det inte vara ett "grundläggande behov" att få hjälp vid måltider... Men vem ska laga maten? Inhandla den? Ta fram den ur kylen, när hans händer inte klarar av att hålla tyngre saker?

En av hans assistenter sa' att han visserligen kan handla, men det är väldigt besvärligt. Jag funderade på om man verkligen kan säga att han kan det denna årstid när han nu inte kan ta på sig strumpor?

Jag skrev om detta i den andra bloggen, när den var ganska nystartad. Då talades en del om de nya regler som ska gälla enligt FK. Bland annat det att om den sökande kan föra en gaffel eller sked till munnen så anses det inte finnas behov vid måltider. Att personen inte kan skära maten själv? Inte hälla upp dricka? Inte ens manövrera en micro för att värma ev. förberedd mat? Ja ja - han/hon kan ju i alla fall få in maten i munnen!

Det här är cynism på mycket hög nivå! Och så långt ifrån människovärde som man kan komma i ett välfärdssamhälle som vårt! Denne Patrik, liksom andra i hans situation, ska givetvis ha hjälp till ett så normalt liv som möjligt. Han ska inte behöva säga i en intervju med TV att han nu oroar sig för att sitta ensam väldigt mycket, inte bara för att assistenterna inte kommer utan lika mycket för att utan hjälp kan han heller inte komma ut och träffa andra någon annanstans.

Och samtidigt finns det människor som anser sig ha rätt/är fräcka och elaka nog att lura till sig pengar ur det FK har att dela ut för hjälp till handikappade... Jag gissar att en del av dem skulle försvara sig med att det är ju "staten" de lurar. Men vad de gör är att stjäla ett värdigt liv från de som verkligen behöver hjälp.

Vad gäller FK-tjänstemän som tolkar regler in absurdum, och politiker som inte tänker igenom vad reglerna kommer att leda till mer noggrannt så har jag bara samma förslag som jag skrev i den tidigare bloggen: låt dem äta alla måltider under en vecka med bara sked. Samtidigt kan förslagsvis fingrarna bindas ihop två och två. Och naturligtvis ska de förhindras all hjälp till tillagning, uppskärning, handling mm. Kanske, kanske skulle de då förstå vad det är de "dömer" dessa hjälpbehövande människor till...

Jag hoppas att det faktum att Patrik ställde upp i ABC kan få fart på debatten igen! Och jag önskar honom all lycka med det överklagande som väl måste komma.

Allt gott!
Eva

2 kommentarer:

Katarina sa...

Just det faktum att bedrägerierna existerar i så stor utsträckning, är förmodligen en anledning till försäkringskassans hårdare regelverk. Vad jag förstår är det många som har drabbats. Usch!

Malin sa...

Jag tycker det värsta är att FK verkar, i sin jakt på dessa bidragsfuskare, numera dra ALLA över samma kant, alla behandlas som om de försöker luras, även dom som verkligen är sjuka och dom måste nu slåss för sin rätt till hjälp trots att dom oftast inte har den kraften.
Kram