onsdag 21 september 2011

SKÄMS USA!

Med största sannolikhet kommer en man att avrättas i kväll. 42-årige Troy är dömd för att ha mördat en man 1989 och för det ska han nu dö.

Under rättegången vittnade 9 personer emot honom - idag har 7 av dessa tagit tillbaka sina vittnesmål. Om det bryr sig inte de som skulle kunna benåda.

Änkan till den mördade talar om att familjen är offer (vilket naturligtvis stämmer) och att "rättvisa nu ska skipas".

Och som vanligt tror jag att hon och resten av familjen kommer att bli väldigt, väldigt besvikna när de märker att de inte får tillbaka sin anhörige för att denne man dör... Eller är det så att de är så hämndlystna så att blotta tanken på att en annan familj mister en anhörig gör att de mår bättre? Hemskt i så fall.

Men det riktigt hemska är att detta kan ske i ett land som kallar sig både civiliserat och demokratiskt! Inget land där staten (staterna i USAs fall) har rätt att mörda sina medborgare kan kallas vare sig civiliserat eller demokratiskt! Och när rättsväsendet kan tillåtas bortse från ett faktum som det i detta fall att så många vittnen ändrar sin utsaga utan att ens bevilja en ny rättegång... (Jag hörde en uppgift tidigare idag att ett av de två vittnen som står fast vid sin berättelse av många anses vara den trolige gärningsmannen...)

En extra otäck del tillkommer i just detta ärende: staten detta sker i är Georgia i södern, gammalt välkänt fäste för rent "allmän" rasism och även Ku Klux Klan - och den dömde är svart...

Jag undrar mycket över vad som skett om det varit en vit man som nu kämpade för sitt liv.

Det här med dödsstraff i så många stater är verkligen en stor skamfläck för USA! Och det är en lika stor skamfläck att så många medborgare uppfostras och växer upp med att det är "rättvist" att staten mördar en mördare, och därmed uttalar sig som änkan tydligen gjort.

Ett krav på absolut livstidsstraff kan jag förstå, t.o.m. acceptera, däremot aldrig dödsstraff. Inte för något faktiskt. I huvudsak naturligtvis för att det i grunden alltid är fel att döda, men också för att man då helt mister chansen att rätta till ett fel om sådant begåtts. Och det finns fler än en i USA som fått släppas från livsstidsstraff och även dödsdom för att senare bevisning visat på oskuld...

Var gång USA, som så gärna vill framstå som så rättfärdiga och goda i så många sammanhang, mördar en till av sina medborgare så blir världen en lite sämre plats!

SKAM över USA för det som förmodligen sker i kväll!

Och en bön om att de ska ta sitt förnuft till fånga.

Eva

4 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Jag skrev i ett allvarligt inlägg (ja, det var faktiskt allvarligt) att det är ett utsatt läge för demokratin just nu. Att inte slå vakt om de ideal som demokratin säger sig stå för är oerhört farligt. Att inte tillåta en "fair trial" vid exempelvis terroristbrott är ett exempel. Att inte förbjuda dödsstraff är ett annat. Jag är inte för lindrigare straff. Det är principerna om rättssäkerhet som måste lysa som ledstjärnor om den här världen ska överleva sig själv. Det krävs många goda viljor och starka ledare som vågar stå upp och visa att det finns en annan väg än rädslans, misstänksamhetens och ondskans.

Dolores sa...

Kan inte göra annat än att hålla med dig!!

Team Nelson / Ordringen. sa...

Fy vad knäckande. Nu har det hänt och jorden har blivit en sämre plats. Det enda ljuset är väl att så många runt jorden trots allt har protesterat mot vanvettet. Hans sista ord hoppas jag kommer att jaga dem som tog beslutet under resten av deras liv.

Floridatjej sa...

så sant så sant, tack o lov har de flesta stater tagit bort döds straff. förhoppnigsvis blir det så i sydstaterna snart också......